Sexta b, sýr a odpadní vody
Sýr má s odpadní vodou společné jen to, že při zpracování mléka odchází do čističky biologicky hodně znečištěná voda. A také to, že obě firmy jsou v okolí Litovle.
Žáci sexty b navštívili v pátek 5. října firmu Brazzale Moravia, která je největším producentem parmazánu ve střední Evropě. Všichni účastníci dostali hygienické návleky na všechny části těla, (víte, že existují i vousenky?). Přímo v provozu mohli vidět zpracování mléka na voňavou dobrotu, která musí spoustu měsíců odpočívat a zrát ve skladu, než se dostane k zákazníkovi. Obrovské regály, jak dlouhé, tak vysoké, ohromily asi každého. A ještě představa, že kolo sýra stojí okolo 12000.- Zdatní matematici hned ve skladu počítali jmění firmy. V dobře zásobené podnikové prodejně si mnozí vyvětrali peněženku.
Čistírna odpadní vody v Čerlince je dobře sehraným společenstvím několika zaměstnanců a miliard (to je asi málo...) přátelských bakterií. Nechutnou vodu z kanalizace dokáže tato firma vyčistit do průzračna. Největším nepřítelem bakterií i laskavého vedení čističky jsou nedisciplinovaní lidé, kteří do odpadů vylijí i co tam nepatří. Například těžké kovy, postřiky... Celá čistírna je ukrytá v lužním lese u Litovle, který sám o sobě určitě také stojí za vidění.
Za zajímavou exkurzi děkujeme hlavně paní inženýrce Stoupové.
Lada Macháčová
Další foto: 2 3; kompletní fotogalerie>>